Tuulet ja ilmanpaine
Tuuli on ilman liikettä. Sen energia on peräisin auringosta. Auringon lämpö jakautuu epätasaisesti maanpinnalle, tämä saa aikaa eroja lämpötiloissa ja ilmanpaineissa, tuulet tasoittavat näitä eroja. Aurinko lämmittää maanpintaa ja maa ja sen yläpuolella oleva ilma lämpenevät, lämmin ilma laajenee ja muuttuu kevyemmäksi, jolloin se kohoaa ylöspäin. Tätä ilmiötä kutsutaan konvektioksi. Kun ilmaa kohoaa suuria määriä syntyy matalapaine ja paikkoihin, joissa ilma tulee takaisin alas syntyy korkeapaine. Tuuli syntyy kun nämä erot pyrkivät tasautumaan. Tuulen nopeus ilmoitetaan metreinä sekunnissa (m/s).
Päiväntasaajalla alue saa eniten auringon säteilyä, ja tropiikissa maanpintaa ja merien pintavesiin imeytyy säteilyä ympäri vuoden. Kun maa ja meri lämpenevät, ne lämmittävät yläpuolella olevaa ilmaa, ilmanpaine alenee ja syntyy pysyvä matalapainealue. Ilma kohotessaan viilenee, ja kääntyy kohti pohjoista ja etelää ja painuu alas noin 30. leveysasteiden kohdalla. Näitä alueita kutsutaan hepoasteiksi ja niille alueille syntyy korkeanpainealue. Tämä paine pyrkii tasautumaan, eli menee päiväntasaajaa kohti, syntyy pasaatituulet. Maapallon pyöriminen kääntää nämä tuulet koillis- ja kaakkoispasaateiksi.

Monsuuni-, paikallis- ja myrskytuulet
Monsuunituulet ovat vuodenaikaistuulia, jotka aiheutuvat mantereen ja meren erillaisesta lämpenemisestä. Paikallistuulet ovat pieniä ja yleensä vuorokaudenaikojen mukaan suuntaansa vaihtavia tuulia. Niihin kuuluvat muunmuassa: maatuuli, merituuli, rinnetuuli, valumatuuli ja föhntuuli. Myrskytuulet syntyvät voimakkaan matalapaineen yhteydessä. Kun tuulen nopeus ylittää 21m/s voidaan puhua myrskytuulesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti